EN

Lepsza jakość edukacji!

powrót

Dietetyk

Opis kierunku 

To jeden z najbardziej przyszłościowych kierunków, zarówno pod względem szans zatrudnienia, jak i wysokości zarobków! Po ukończeniu tego kierunku Twoja praca będzie polegać głównie na dopasowaniu i przygotowywaniu odpowiedniej diety oraz dodatkowych zaleceń zdrowotnych dla klientów w oparciu o przeprowadzony wcześniej wywiad oraz badania, np. pomiar ilości tkanki tłuszczowej i mięśniowej w organizmie. Będziesz zajmować się także badaniem produktów żywnościowych, oceną ich jakości oraz analizą procesu przygotowywania potraw, m.in. pod kątem utraty cennych wartości odżywczych w trakcie przetwarzania.

Korzyści dla Słuchaczy

Abyś został skutecznym i w pełni profesjonalnym konsultantem ds. dietetyki nauczymy Cię planowania żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, komponowania diety odchudzającej i lekkostrawnej, poznasz budowę układu pokarmowego oraz rolę suplementów w diecie. Będziesz potrafił układać indywidualne programy odchudzające, a podstawy psychologii i psychodietetyki w praktyce wykorzystasz podczas pracy z pacjentem.  

Specjalista dietetyk opracowuje oraz przygotowuje różnego typu diety dla ludzi zdrowych i chorych; prowadzi działalność oświatową w zakresie prawidłowego żywienia.

Zadania zawodowe:
ـ opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje diet – zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz na zlecenie lekarskie – dla dzieci i dorosłych,
ـ prowadzenie i nadzorowanie wszystkich elementów produkcji, tj. organizacja stanowisk pracy, instruktaż pracowników, nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw,
ـ dbanie o właściwą eksploatację urządzeń technicznych,
ـ przeprowadzanie wstępnych przeszkoleń pracowników i szkoleń okresowych oraz instruktaż pracowników w zakresie bhp (zgodnie z przepisami resortowymi oraz w miarę wprowadzania nowych urządzeń, zmiany produkcji),
– prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji dotyczącej ilości wyprodukowanych potraw, ich wartości kalorycznej, surowców, materiałów pomocniczych i nakładu pracy,
– kontrola jakości (organoleptyczna i laboratoryjna) stosowanych surowców i warunków ich przechowywania,
– sprawdzanie jakości i wyglądu gotowych potraw (w zakładach żywieniowych – organoleptycznie, w stacjach sanepidu – laboratoryjnie),
– kontrola prawidłowości stosowanych receptur i zestawów żywieniowych w przemyśle spożywczym,
– prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia i opracowywanie właściwych zestawów żywieniowych dla różnych grup ludności oraz dla chorych z różnymi rodzajami schorzeń,
– prowadzenie dokumentacji żywieniowej w placówkach służby zdrowia (kalkulacja kosztów, jadłospisy, plany żywieniowe, rozliczenia materiałowe)

Czas trwania: 12 miesiecy

Koszt 150 zł miesięcznie

Zapisz się online!

xd

Oferta do pobrania

Dla nauczycieli Dla nauczycieli
Szkolenia BHP Szkolenia BHP
Studia podyplomowe Studia podyplomowe

Newsletter

Zawsze bądź na bieżąco z naszą ofertą, nie przegap informacji o nowościach i promocjach.