Technologia Żywności i Żywienia Człowieka
Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy
Wydział Nauk Stosowanych w Słupsku
Cel studiów:
Wyposażenie uczestników studiów w podstawy wiedzy teoretycznej i metodycznej niezbędnej do prowadzenia zajęć edukacyjnych i pracy wychowawczej w podanym zakresie.Poszerzanie umiejętności realizacji treści programowych przedmiotu, stasowania zasad efektywnej komunikacji, pracy metodami aktywizującymi.Zainteresowanie słuchaczy własnym rozwojem i ukierunkowanie dalszego samokształcenia.Doskonalenie umiejętności metodycznych.
Adresaci studiów:
Słuchaczami Studiów Podyplomowych "Technologia żywności i żywienie człowieka" mogą zostać absolwenci studiów magisterskich kierunków nauczycielskich.
Program studiów:
- Analiza i ocena jakości żywności i żywienia
- Technika i technologia produkcji potraw
- Żywienie człowieka
- Higiena i toksykologia żywności
- Towaroznawstwo artykułów spożywczych
- Technika i organizacja obsługi konsumenta
- Podstawy technologii i przechowalnictwa żywności
- Marketing żywności i żywienia
- Mikrobiologia żywności
- Podstawy chemii żywności oraz biochemii
- Ekologia i ochrona środowiska
- Nowoczesne materiały i techniki opakowań żywności
- Wykorzystanie technologii informacyjnych i komunikacyjnych w nauczaniu
- Metodyka nauczania przedmiotów zawodowych
- Seminarium dyplomowe
Forma zaliczenia:
Test z wybranych zagadnień programowych
Praca dyplomowa
Czas trwania studiów: 2 semestry/ 208 godz. lub 3 semestry/ 328 godz. (dla nauczycieli)
Cena: 3200 zł (2 semestry) lub 4200 zł (3 semestry)